сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 0

10 лекари ќе специјализираат во Белград на државен трошок

Министерството за здравство ќе ги покрие сите трошоци за специјализација на избраните лекари кои ќе ги селктира посебна стручна комисија. За илустрација, една специјализација во земјава чини од 10.000 до 15.000 евра.

lekari-strajk-1411994345-150634

Последни вести

Во Клиничкиот центар во Белград ќе заминат на специјизација 10 лекари по опшра медицина, како надоврзување на проектот на Министерството за здравство – едукација на млади лекари во странство.

Огласот за идните специјализанти ќе се објави утре, а право на учетсво ќе имаат лекари кои се вработени во јавно здравство.

Министерството за здравство  ќе ги покрие сите  трошоци за специјализација на избраните лекари кои ќе ги селктира посебна стручна комисија. За илустрација, една специјализација во земјава чини од 10.000 до 15.000 евра.

Како што посочи министерот за здравство, Никола Тодоров, во фокусот на видот на специјаизациите, ќе бидат гинекологија, васкуларна хирургија, офтамологија и анестезија.

Се работи за целосна специјализација, но на огласот можат да се пријават и лекари кои веќе почнале со вакво професионално усовршување .

„Со тоа практично продолжуваме со реализација на проектот за испраќање на 70 млади доктори од Македонија на специјализација во странство. По завршување на рокот за пријавување стручна комисија ќе изврши евалуација на пристигнатите писма за интерес и врз основа на таа евалуација ќе биде одлучено кои од докторите кои се пријавиле за специјализација во странство односно во Србија ќе бидат селектирани и ќе бидат испратени на специјализација во странство“, рече Тодоров.

Најчитани вести