Магазин

10 најпродавани книги во историјата

10 најпродавани книги во историјата
10 најпродавани книги во историјата

На следната листа се наоѓаат десет најпродавани книги. Ако мислите дека „Хари Потер“  или „Самрак“ се наожаат на неа, размислете повторно, не сте дури ни близу.

A Tale of Two Cities (Приказна за два града – Charles Dickens)

Овој роман се појавил во 1859, a неговоо дејствие е сместено во Лондон, пред и за време на француската револуција. Продадени се преку 200 милиони примероци.

Lord of the Rings ( Господар на прстените – J.R.R.Tolkien)

Хронолошки претставува продолжение на „Хобити“, кој првобитно носи нслов „Војна за прстен“, но е објавена како „Господар на прстените“. Оваа позната трилогија е поделена во шест делови, на крајот поради полесна дистрибуција објавена е во три делови.

Hobit (J.R.R. Tolkien)

„Хобит“ претходи на романот „Господар на прстените“. Првобитно е напишан како дтска книга.

Dream of red chamber (Сон во црвениот павилијон – Cao Xeuqin)

„Сон во црвениот павилијон” е кинески роман од 18 век. Автор е Цао Сјуечин, кој овој роман го објавил анонимно, но подоцна е утврдено дека тој го напишал. за својот роман „Камен“ напишл 80 поглавј, но по неговта смртдодадени се уште 40 и насловот е сменет во Сон во црвениот павилијон.

And then there were none (10 мали црнци – Agatha Christie)

Десет луѓе доаѓаат од различни социјални слоеви, не се познаваат меѓусебно, и иако делуваат како да не се во каква било врска, донесени се на измислен „Nigger Island”.

The Lion, The Witsh, The Wadrobe (Лав, вештерка и креденец – C. S. Lewis)

Ова е ромн за деца напишан во 1950 година.

She: A history of adventure (Таа: Историја на авантурата – H. Rider Haggard)

Овој роман првпт е објавен во списанието „The Graphic“ во продолженија. Заплетот во прво лице го опишува патувањето на Хорси, Холи и неговиот штитеник Леа во изгубеноот кралство во внатрешноста на Африка.

Little prince (Маалиот принц – Antoan de Sent Egziperi)

„Малиот принц“ е певеден на повеќе од 180 светски јазици и продаден во повеќе од 80 милиони примероци ширум светот.

The Da Vinci Code ( Кодот на Да Винчи – Dan Brown)

Во делата на Леонардо Да Винчи сокриени се мистериозни шифри. Вистината која е криена со векови, конечно е разоткриена. Заверата стара повеќе од 2000 години ќе го доживее својот врв.

The Catcher in the rye (Ловец во жито – J. D. Salinger)

Книгата станува позната порад темата која опфаќа тинејџерска збунетост, бунт, отуѓеност и била наменета за возрасни.