Магазин

10 показатели дека сте нетолерантни на глутен

10 показатели дека сте нетолерантни на глутен
Collection of baked bread

Повеќе од 55 отсто од заболувањата се поврзани со глутен.

Се проценува дека кај 99 проценти од личностите кои имаат нетолеранција на глутен оваа состојба не се дијагностицира.

Доколку имате некои од следниве симптоми, тоа би можело да значи дека и Вие спаѓате во таа група:

1.Проблеми со варењето, како што се гасови, надуеност, запек

2.Кератоза пиларис, попозната како пилешка кожа на рацете

3.Замор по внесувањето на оброк кој содржи глутен

4.Дијагноза на автоимуно заболување како што се проблеми со тироидата, ревматоиден артритис, псоријаза, мултипла склероза…

5.Невролошки симптоми, како вртоглавица или чуство дека немате рамнотежа

7.Мигренски главоболки

8.Дијагноза на хроничен замор

9.Воспаленија, оток или болки во зглобовите (прстите, колената, колковите)

10.Проблеми со расположението, како што се анксиозност, депресија и промена на расположението.