Магазин

Продукти кои се „убијци“ на ракот

Продукти кои се „убијци“ на ракот

Ракот е болест која зема се поголем замав. Иако медицината забележува голем прогрес, сепак најчесто решение за болеста е хемотерапија или операција.

Затоа ви ги претставуваме петте билки кои ефикасно делуваат во превенција и лекување на болеста.

Грозје

Грозјето е богато со антиоксиданси. Најважната карактеристика е присуството на природни  инхибитори, како што е ресвератролот. Бројни истражувања покажале дека токму грозјето го намалува ризикот од појава на рак и го намалу неговиот раст. За време на консумацијата на розје, се препорачува консумација и на семките кои ги содржи плодот.

Канабис

Маслото од канабис ефикасно ги уништува канцерогените клетки во организмот. Единствен проблем е што во голем дел од земјите во светот, употребата на канабис е нелегална.

Куркума

Еден од најмоќните антиоксиданси е куркумата. Една неодамнешна студија направена во Минхен покажа дека го спречува метастазирањето на ракот. Куркумата има антивоспалително дејство кое го спречува ТНФ-алфа (тумор-некроза фактор) и го уништуваат стресот кој е еден од причинителите на оваа болест.

Глуварче

Цветовите и листовите на ова растение се богати со лековити супстанци, меѓутоа неговиот корен содржи активни состојки кои ги убиваат ќелиите на рак, а во исто време, здравите ќелии и понатаму остануваат неоштетени.

Зелеј чај

Зелениот чај своите здравествени придобивки ги должи на флавоноидите од кои особено е важен епигалокатехинот. Тој му помога на организмот да го блокира  туморот.