петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 1

Странските јазици штитат од последиците на мозочниот удар

poliglot

Последни вести

Личностите кои зборуваат повеќе од еден јазик имаат двојно поголеми шанси за задржување на нормалните когнитивни способности по мозочен удар.

Резултатите се објавени во стручно списание, а податоците се собирани се седум години од 608 лица кои доживеале мозочен удар.

Сите пациенти биле од Индија, а научниците додаваат дека позитивниот ефект на повеќејазичноста кај жртвите бил присутен без оглед на факторите како пушењето, староста, високиот крвен притисок или дијабетесот.

Исто така и другите стимулативни активности веројатно имаат сличен ефект на состојбата на личноста која преживеала мозочен удар.

Најчитани вести