четврток, 27 јули 2017  |  Вести денес: 49

Музиката го забрзува опоравувањето по операција

muzika

Последни вести

Швајцарските научници соопштија дека кај пациентите кои по оперативниот зафат слушале музика е забележано помалку болка и напнатост.

Истражувањето, спроведено на Универзитетот во Цирих, сугерира дека музиката по операцијата била поврзана со 40 отсто помал ризик од висок крвен притисок и забрзана работа на срцето.

Позитивните резултати биле повеќе изразени кај пациенти кои сами си бирале музика која ќе ја слушаат.

Во истражувањето користени се податоци собрани во текот на 15 години за потребите на 47 поранешни студии.

Најчитани вести