Магазин

Поранешен министер породи жена во авион

Поранешен министер породи жена во авион

Малку се оние луѓе кои можат да се пофалат дека при породувањето им помогнала некоја важна личност.

Една од нив е девојчето родено во авион во текот на летот на релација Н’Џамена-Париз, кое дојде на свет со помош на поранешниот француски минситер за надворешни работи, Филип Дуст-Блази, соопшти француската авиокомпанија „Ер Франс“.

Како што јавуваат француските медиуми, бебето е родено во момент кога леталото се наоѓало над Алжир, два часа пред слетување на парискиот аеродром „Шарл де Гол“.

На бремената жена при породувањето и асистираше една патничка и Дуст-Блаз, кардиолог по вокација и кој во својство на помошник генерален секретар на ОН се враќал од конференцијата на Светската здравствена организација.

„Ер Франс“ не предвидува никакви органичувања за бремените жени, а неговиот екипаж е обучен да помага при породување.

Францускиот авиопревозник, сепак, потсетува дека раѓањето во некои од неговите авиони не се здобиваат со некои бенефиции во поглед на купување билети.