ТОП,Македонија

Можностите за инвестирање во Македонија претставени пред 150 кинески фирми

Можностите за инвестирање во Македонија претставени пред 150 кинески фирми
Можностите за инвестирање во Македонија претставени пред 150 кинески фирми

Претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски денеска, заедно со владина делегација во чиј состав е заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Владимир Пешевски, министерот за надворешни работи, Никола Попоски, и заменик министерот за економија, Христијан Делев, учествуваше на бизнис форум во Пекинг, НР Кина, каде што беа претставени можностите за инвестирање и поволностите кои што се нудат за водење на бизнис во Република Македонија.

Бизнис форумот се одржа во соработка со Фондацијата за инвестиции на НР Кина, а присуствуваа голем број на кинески компании од областа на градежништвото, технологијата, металската и прехранбената индустрија, и енергетскиот сектор.

Премиерот Груевски посочи дека една од важните работи за Македонија  е што државата е ориентирана кон креирање на добра бизнис клима што пак е потврдено од значајни меѓународни финансиски институции.

Biznis forum vo Peking_3

Светската Банка еднаш годишно го објавува извештајот Дуинг Бизнис со кој се рангираат земјите според добрата бизнис клима. Во 2006 година на