четврток, 20 јули 2017  |  Вести денес: 42

Со средства од ЕБОР повеќе работни места и поголема конкуреност во МСП

ЕБОР започна да инвестира во македонската економија во 1993 година и досега има потпишано над 90 проекти со нето кумулативен износ од над 1,5 милијарда евра

Со средства од ЕБОР повеќе работни места и поголема конкуреност во МСП

Со средства од ЕБОР повеќе работни места и поголема конкуреност во МСП

Поврзани вести

Со 20 милиони евра од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), 74 мали и средни претпријатија во Македонија ја подобрија својата конкурентност, ги зголемија приходите и бројот на работните места.

Програмата која се спроведуваше во изминатите пет години денеска беше затворена со доделување благодарници на учесниците, банки и мали и средни претпријатија.

Македонија е една од најуспешните во спроведувањето на оваа програма. За пет години реализиравме 20 милиони евра заеми во 74 компании каде поддржавме 83 проекти, рече претставничката на ЕБОР за Македонија Анка Јоана Јонеску.

Таа изрази благодарност до ЕУ за дополнителната помош кон оваа програма и рече дека ваквиот начин на финансирање на малите и средните претпријатија е најефикасен.

Мартин Клауке од Делегацијата на ЕУ во Скопје истакна дека локалните мали и средни претпријатија, иако земјата има солидно развиен и ликвиден банкарски систем, не се доволно услужени од

Најчитани вести