вторник, 29 ноември 2016  |  Вести денес: 0

Домашен чипс кој ги топи масните наслаги

kelj

Последни вести

Познатата поговорка вели дека летната форма се постигнува во текот на зимата. Но, секој од нас знае колку е тешко да се одолее на чипсот, особено во зимскиот период, кога обожаваме да се стуткаме под покривка и да го гледаме омилениот филм.

Меѓутоа, грицките не мора да бидат масни и нездрави – напротив, може да ви помогнат да ослабете. Воедно вкусни се!

Станува збор за чипс од кељ, кој многу едноставно можете да го подготвите уште денеска.

Се што ви треба е кељ, маслиново масло и сол.

Начин на подготвка:

Убаво измијте го кељот и оставете го да се исуши. Со помош на кујнски ножици исечете го секој лист на помали парчиња, а средината не ја употребувајте бидејќи е премногу горчлива. Парчињата кељ ставете ги во пластична чинија и прелијте ги со маслиново масло. Секое парченце треба да има масло на него.

Во тепсија ставете јартија за пеење, а потоа на неа распоредете ги ливчињата кељ. Врз нив наросете сол, но не претерувајте.

Загрејте ја рерната на 150 степени, а ливчињата кељ печети ги 8-12 минути. Се зависи од видот на кељ кој го користите. Затоа е потребно постојано да ја проверувате рерната. Извадете го кељот кога ќе забележите дека е крцкав.

Пред да го пробате чипсот оставете го да се излади. Можеби на почеток вкусот ќе ви биде чуден, но во секој случај овој чипс е одлична замена за купените грицки и секако неспоредливо поздрав.

Најчитани вести