Свет

Значително намален мигрантскиот прилив во Европа

Значително намален мигрантскиот прилив во Европа

Високиот комесаријат на ОН за бегалци (УНХЦР) денеска соопшти дека во текот на минатиот месец во Европа по морски пат пристигнале околу 140 илјади бегалци и имигранти, што е значително помалку во споредба со минатиот месец.

– Податоците за ноември се први оваа година кои покажуваат дека бројот на бегалци и имигранти е намален во однос на состојбата забележана во претходните месеци, изјави Вилијам Спиндлер од УНХЦР.

Според него, причина за намалениот број лица кои доаѓаат во Европа е резултат на влошените климатски услови во Егејското Море, но и на мерките кои турските власти ги презедоа против илегалниот транпорт на имигранти.

Повеќе од 880.000 имигранти оваа година пристигнале до европските брегови, што е за околу четири пати повеќе во споредба со 2014 година, додаде претставникот на агенцијата на ОН за бегалци.