петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 55

Ванхауте со порака до Македонците: „Македонците не се европјани”

Поради тоа што Македонците не биле како Европјаните, не можело да се препише конкретно решение од некоја европска држава, смета Ванхауте.

ванхауте

Поврзани вести

Дневниот весник „Дневник“ објавува дека олеснувачот Питер Ванхауте отворено коментирал дека македонскиот менталитет не бил на нивото на европскиот искажувајќи на овој начин навреда кон сите Македонци и ставајќи ги во подредена позиција.

Тој исто така тврдел дека токму поради тоа што Македонците не биле како Европјаните, не може да се препише решение за Законот за медиуми, од некоја европска држава. На ова се надоврзува и крајно некоректно и потценувачко однесување на Белгиецот Ванхојте кој многу често знаел со потценувачка за Македонците и надредена позиција да наложува решенија, но и во исто време да дели навреди и закани.

Па така тој често и повишувал тоналитет и се обидувал со приземни навреди од типот “не тресете глупости” како и зборовите “stop bulshitting” што на македонски преведено би значело “не сер**е” да изврши притисок.

На ваквото негово неколкутурно, недипломатско однесување имало и соодветна, но разумна и културна реакција од страна на луѓето кои се вклучени во разговорите, а единствено на тоа поќутувале преговарачите на СДСМ и луѓето блики до нив.

Веројатно тие на тој начин сакаат да ја добијат наклонетоста на Белгиецот дури трпејќи такви брутални и потценувачки навреди.  Дневник исто така пренесува дека предлогот на СДСМ за медиумите е со цел да биде одбиен, а на крајот Белгиецот да понуди комприомисно решение кое во Агенцијата за медиуми и во МРТВ ќе обозможи да се инсталираат кадрите на СОРОС и од таканаречениот невладин сектор, финансиран од странство и СДСМ.

Она што е познато е дека СДСМ понуди решенија со кој практично се сака да се изврши целосна узурпација на регулаторите на медиумскиот простор и нивна безмилосдна партизација, наспроти предлозите од ВМРО-ДПМНЕ да се применат европските позитивни искуства на земјите од Европската Унија и да се работи според тие професионални стандарди.

Најчитани вести