недела, 23 јули 2017  |  Вести денес: 1

Демант од „Интернет Хотлајн Провајдер Македонија“

demant-violeta-640x365

Последни вести

На ден Недела 29 ноември 2015 год. на порталот „Курир“ беше објавена вест на следниот линк: http://kurir.mk/makedonija/vesti/222321-Graganitemk-uste-edna-peralnica-na-pari-na-SOROS-za-poddrska-na-SDSM, а  подоцна преземена од „Нетпрес“ (http://netpress.com.mk/graganite-mk-nov-proekt-na-sdsm-i-soros/) каде што се споменува името на здружението Интернет Хотлајн Провајдер Македонија. Оттаму упатуваат демант во однос на изнесените информации во текстот.

Ви го пренесуваме демантот:

Без да навлегуваме во тоа дали се работи за тенденциозен текст со политизирачка конотација, во врска со дезинформациите кои се објавени за здружението Интернет Хотлјан Провајдер Македонија на медиумскиот портал „Курир“ во веста “Граѓаните.мк уште една пералница на пари на СОРОС за поддршка на СДСМ ”, би сакале да го истакнеме следното:

Здружението Интернет Хотлајн Провајдер Македонија е основонано во Февруари 2008 год. Со единствена цел борба против нелеглани содржини и активности во ИКТ сверата и своите активности ги имплементира преку активности на членовите на волонтерска основа. Истоте ги спроведува  во комуникација со Програмата за Побезбеден интернет на Европската комисија, ИНХОПЕ и Инсафе. Единствени средства се средствата кои беа доделени како грандови од страна на програмата за градење на капацитетите на организацијата за основање на центарот за побезбеден интернет во РМ.

До ден денешен  немаме добиено никакво спонзорство ниту донации од СОРОС и општина Струмица. Како оргнизација не сме биле членови на ГЕМ, а уште помлаку сме скапо платена организација која му должи и зависи од СОРОС. Тоа може да се провери преку тековна состојба на здружението во Централниот регистар.

Како здружение ниту сме учествувале во организација на протестите пред Владата, а уште помалку наши членови координарно земале учество во тие активности. Здружението стана член на колицијата граѓаните.мк по одлуката донесена на ден 18 Мај 2015 год. Нашите активности во колицијата е доброволна и волонтерска, со единствена цел, подигање на свесноста кај членовите на локалните НВО за нелегланите активности и содржини на интернет и како истото да се надмине.
Исто така сакаме да истакнеме дека членовите на нашата организација се обични граѓани  кои на некој начин биле жртви или нивните деца биле жртви на сајбер криминалот и меѓу нашите членови немаме членови  од раковотството и лобистите на СДСМ .  Исто така лица со споменатите имиња Бранко Геровски, Грчев, Најчевска, Кабранов нема меѓу членови на здружението и истите не учествувале во активности на здружението.

Здружението не е компромитирана граѓанска организација и ниту политичка испостава а уште помалку канцеларија на СДСМ, меѓутоа истото е заведено во регистарот на здруженија при МТСП согласно закон поради нашите заложби за правата на децата и младите на интернет.

Здружението во склопот на неговите активности е автор на акциониот план за борба против нелеглани активности и содржини на интернет и заштита на децата и младите од истите и истиот го изработи на волонтерска основа со цел поскоро основање на центарот за побезбеден интернет во РМ во склоп на предвидените проектни активности најавени од Владата на РМ во 2012 год. Во склоп на тие активности во координација со надлежните институции учествуваше и даде свој придонес на волонтерска основа преку бројни предавања организирани од нивна страна.
Веб страницата и просториите ќе промовираат откако Владата на РМ ќе го основа Центарот за побезбеден интернет предвидени согласно стандардите на Програмата за побезбеден интернет на Европската Комисија, ИНХОПЕ и Инсафе, кој е предвиден во горе споменатиот акционен план, а истиот не е имплементиран согласно временската рамка која беше предвидена во истиот.

Најчитани вести