петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 39

Сушењето алишта во затворен простор е опасно по здравје

Една тура од машина за перење облека, во себе има и до две литри вода, која следните часа ќе се ослободува во просторијата. Повеќето луѓе се имуни на овие габи или имаат доволно силен имун систем да ги сузбие

Сушењето алишта во затворен простор е опасно по здравје

Сушењето алишта во затворен простор е опасно по здравје

Последни вести

Сушењето алишта во затворен простор го зголемува нивото на влага во воздухот до 30 отсто, со што се создаваат идеални услови за развоја на габични спори, особено  Aspergillus fumigatus кои лесно се вдишуваат и се венсуваат во организмот.

Овие габи обично не се опсни за здрави луѓе, но, кај оние со нарушен имунитет може да предизвикаат белодробни инфекции

Професорот Дејвид Денинг и лекасрскиот тим во Манчестер велат дека во последните години се повеќе луѓе се лекуваат од габични инфекции.

„Една тура од машина за перење облека, во себе има и до две литри вода, која следните часа ќе се ослободува во просторијата. Повеќето луѓе се имуни на овие габи или имаат доволно силен имун систем да ги сузбие“, истакнува Денинг.

Гљивица Aspergillus fumigatus

Сепак, луѓето со нарушен имун систем и астматчарите може да имаат проблеми.

Освен тоа, за здравјето на лицата во домот во кој се сушат алишта не е добро да вдишуваат влага во која се наоѓа хемикалии од детергентот и омекнувчот, кои во мали количини остануваат и перењето.

Најдобар начин е сушење вон просториите во кои престојуваат луѓето (во двор или на тераса), па дури и во зима додека температурата е над нулата. Добра алтренатива е машина за сушење облека.

Сушењето алишта надвор, особено во пролет и лето, овозможува облеката да се исонча, а добро е познато дека ултравиолетовите зраци ги убиваат бактериите.

Најчитани вести