Македонија

Kатедра по македонски јазик во Кина од идната година

Kатедра по македонски јазик во Кина од идната година

Од следната година на Универзитетот за странски студии во Пекинг ќе започне со работа катедра по македонски јазик.

Ова е договорено на денешната средба во Скопје меѓу ректорот на скопскиот Универзитет, Велимир Стојковски и делегацијата од Универзитетот за странски студии во Пекинг, која престојува во посета на Македонија.

Во рамки на посетата, претставниците од Кина го посетија и Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, кој функционира во рамки на скопскиот Универзитет.