Свет

Загина „министерот за финансии“ на ИД при воздушен напад на коалиција

Загина „министерот за финансии“ на ИД при воздушен напад на коалиција

При воздушен напад на меѓународната коалиција предводена од САД на територијата на Ирак загина „министерот за финансии“ на терористичката група Исламска држава и уште двајца нејзини лидери, изјави портпаролот на Пентагон, полковник Стив Ворен.

Тој посочи дека во нападите извршени во последните неколку недели убиен е Абу Салах, одговорен за финансиските операции на Исламска држава. Во нападите загинало и лицето одговорно за рекетирање и собирање на даноци од локалното населени.

Третиот убиен во нападите бил одговорен за координација на трансферот на информации, луѓе и оружје.