ТОП,Македонија

БРИМА ГАЛУП: Убедлива победа на ВМРО-ДПМНЕ и Груевски на следните избори

БРИМА ГАЛУП: Убедлива победа на ВМРО-ДПМНЕ и Груевски на следните избори

Најновата aнкета на Брима Галуп, во соработка со порталот Република, прогнозира убедлива победа на ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски. Огромни 70,2% од Македонците сметаат дека ВМРО-ДПМНЕ има поголема поддршка од граѓаните, наспроти 11,2% кои сметаат дека СДСМ има поддршка од граѓаните. Дури 55,9% сметаат дека ВМРО-ДПМНЕ ќе биде победник на следните избори, наспроти 12,1% кои мислат дека победник ќе биде СДСМ. Никола Груевски и понатаму е политичарот со најголема доверба кај граѓаните со високи 32,3% пред Зоран Заев кој ја ужива довербата на 9,1% од испитаниците, објави Република. 

brima-anketa

Реномираната незавизна агенција за истражување на јавното мислење, Брима Галуп, на барање и во соработка со неделникот Република, во периодот од 29 октомври до 3 ноември 2015 година спроведе теренска анкета за испитување на јавното мислење на граѓаните во однос на повеќе прашања поврзани со актуелни политички теми, при што беа анкетирани 1007 испитаници.

Со оглед на фактот што на сите досегашни избори, етничките Албанци во Република Македонија речиси стопроцентно гласаа за политичките партии во албанскиот политички кампус, ги објавуваме резултатите од анкетата кои се однесуваат на мислењето на Македонците. Истовремено, поаѓајќи од фактот што македонските гласачи на избори, во најголем процент својата поддршка ја даваат за ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, истражувањето генерално е насочено со прашања кои се однесуваат за овие две политички партии. Поголем дел од граѓаните се изјасниле дека би гласале за ВМРО – ДПМНЕ, дури 33,3 отсто, наспроти 14,7 отсто кои би гласале за СДСМ.

На прашањето За која партија би гласале доколку следната недела би се одржале нови парламентарни избори? резултатите се следни:

33,3 % ВМРО – ДПМНЕ

14,7% СДСМ

0,6% Обединети за Македонија

0,5% ВМРО-Народна

0,5% ГРОМ

10,8% Неодлучен

10,3% одговориле дека нема да гласаат

politicar-doverba (1)

И на оваа најнова анкета претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и претседател на Владата на РМ, Никола Груевски, е политичар кој ужива далеку најголема поддршка од граѓаните. Со 32,3 проценти премиерот Груевски ужива над 3,5 пати поголема доверба од лидерот на опозициониот СДСМ со 9,1 процент.

На прашањето Во кој политичар во Македонија имате најголема доверба, граѓаните одговориле на следниот начин:

32,3% Никола Груевски

9,1% Зоран Заев

2,5% Ѓорѓе Иванов

2,3% Бранко Црвенковски

0,5% Љубчо Ѓеоргиевски

o,4% Радмила Шекеринска

0,3% Тито Петковски

0,3% Андреј Жерновски

Целата анкета погледнете ја на Република…