Балкан

Курц: Бројот на азиланти треба да се ограничи

Курц: Бројот на азиланти треба да се ограничи
Курц: После Австрија, и другите земји ќе ги запрат бегалците

 

Министерот за надворешни работи на Австрија, Себастијан Курц, истакнал дека би требало да се воведе горна граница за бројот на доделување статус на азиланти.

„Сосема е јсно дека постои граница  на оптоварување на нашата земја. Таа граница не може да ја одреди министерот за надворешни работи, но постои граница на оптоварување“, нагласил шефот на австрискта дипломтија.

Споеред него, Австрија следната година сигурно нема да може да прими уште толку бегалци како во текот на оваа година.

„2015. година не смее да се повтори“, заклучил Курц.