Магазин

ФОТО: Ова е најладното село на светот

ФОТО: Ова е најладното село на светот

Селото Ојмјакон е навистина необично место. Тоа е најладното населено место на планетата.

Се наоѓа во источниот дел на Сибир и е најладната точка на северната земјина полутопка. Во зима температурата во ова село паѓа до 70 степени под нулата.

Тешко е да се замисли дека луѓето воопшто можат да живеат во така тешки климатски услови, а всушност токму овој крај е прочуен по долговечноста на жителите.
o1

o2

o3

o5

o6

o8

o9