Свет

Исламска држава бара нафтени наоѓалишта надвор од Сирија

Исламска држава бара нафтени наоѓалишта надвор од Сирија

Исламска држава бара области со нафтени наоѓалишта во Либија и во други земји, кои би можела да ги преземе, изјави висок американски претставник.

Исламска држава веќе контролира 80 проценти од нафтените наоѓалишта во Сирија.

Америанскиот претставник во Вашингтон истакна дека САД внимателно следат кој ги контролира нафтените наоѓалишта во светот, нафтоводите, патиштата по се кои се транспортира нафтата и останатата инфрастуктура во регионите, кои се сметаат дека можат да бидат цел на напад.

– Тие области се во Либија и на Синајскиот Полуостров, рече американскиот претставник.

Според американските проценки Исламска држава од месечната продажба на нафта заработува 40 милиони долари.