петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 48

ВИДЕО: Живеат во куќи од смет и уживаат

kukicki

Последни вести

Припадниците на една заедница во американската сојзуна држава Ново Мексико живеат во домови наречени „Earthships“ (земни бродови), кои се целосно направени од отпад.

Иако се изградени од смет, куќите се изненадувачки убави. За овој интересен проект заслужен е архитектот Мајкл Рејнолдс.

– Сакав да го применам моето знаење во пракса, но не на типичен начин. Не разбирам зошто би ги сечеле дрвата и уништувале шумите за да градиме куќи. Не ли природата нешто што сакаме да го сочуваме. И зошто да плаќаме струја, вода и гас, кога наместо тоа можеме да користиме обновени извори како дожд, ветер и соларна енергија, вели Рејнолдс.

Тој дизајнирал вистини „направи сам“ куќи, а како материјал користел кал, гуми, алуминиуски конзерви и други материјали што ги нашол на отпад.

Идејата почнало со неколку куќи, но сега цела заедница од местото Таос живее во „Earthships“ и изгледа дека ништо не им недостига.

Најчитани вести