четврток, 24 ноември 2016  |  Вести денес: 41

Политичката нестабилност во Европа – најголема закана за САД

Во ова истражување, кое го објави америкнскиот Совет за меѓународни односи, меѓу првостепени закани за САД се: засилување на воените дејствија во Сирија, можни напади со голем број жртви во САД или некои нејзини сојузници, сајбер напади во инфраструктурата, тешка криза во односите со Северна Кореја.

Политичката нестабилност во Европа - најголема закана за САД

Политичката нестабилност во Европа - најголема закана за САД

Последни вести

Меѓу најголемите закани за националната безбедност и националните интереси на САД за следната година е политичката нестабилност во Европа, додека можниот конфликт меѓу Русија некои земји од НАТО се закана од умерено значење, покажале реултатите од „Истражувања за превентивни приоритети-2016“.

Во ова истражување, кое го објави америкнскиот Совет за меѓународни односи, меѓу првостепени закани за САД се: засилување на воените дејствија во Сирија, можни напади со голем број жртви во САД или некои нејзини сојузници, сајбер напади во инфраструктурата, тешка криза во односите со Северна Кореја.

На списокот со првостепени закани, повеќето од нив се поврзани со Блискиот Исток.

Покрај тоа, првпат во историјата на ова истражување, како закана се појавува „политичката нестабилност во Европа, приливот на мигранти, јакнење на социјалната нестабилност, терористички напади или насилство кон бегаците и мигрантите“.

 

Последно во оваа категорија

турција

ЕП ќе гласа за замрзнување на преговорите за членство на Турција во ЕУ Членовите на Европскиот парламент денеска ќе гласаат за можно замрзнување на преговорите со Турција за челнство во ЕУ, јави ДПА. Иако гласањето ќе привлече големо медиумско внимание, тоа нема да биде конечната одлука по прашањето за преговорите на Турција за пристапување кон ЕУ. Тоа е така бидејќи преговорите за членство ги води и за нив решава Европската комисија, а не Европарламентот. Европратениците, кои се избираат од гласачите на ЕУ на секои пет години, можат да донесуваат закони на ЕУ заедно со другите држави членки, но тие немаат ингеренции по прашањата поврзани со надворешната политика. Денешното гласање може да испрати силен политички сигнал, но нема да има право обврзувачко влијание врз одлуката на Комисијата во врска со преговорите за членство на Турција. Согласно директивите на ЕК за преговорите, „сериозното и постојано нарушување“ на европските вредности, меѓу кои и непочитувањето на „основните слободи и владеењето на правото“ можат да станат причина за привремен прекин на преговорите. Што е точно значи „сериозно“ и „постојано“ остава отворен простор за различни интерпретации, оценува ДПА. Во случај на прекршување, се очекува ЕК да препорача замрзнување на преговорите и потоа да бидат наведени условите, со кои преговорите можат да бидат обновени. Во таков случај, 28-те земји членки на Унијата тогаш ќе треба да гласаат по препорака на Комисијата. За да биде прифатен предлогот, неопходно е одобрение од најмлаку 16 членки, во кои живеат најмалку 65 отсто од граѓаните на ЕУ.

Најчитани вести