Македонија

Аврамовски: Очигледна е разликата за состојбата во здравството во минатото и денес

Аврамовски: Очигледна е разликата за состојбата во здравството во минатото и денес

Пратеникот Момчило Аврамовски на денешната седница истакна дека во 2005. година болницата во Битола беше најзадолжена во Република Македонија со 90 милиони, а денеска има најсовремена апаратура и изнесе податоци за инвестиции и реформи, кои беа доволен доказ дека во македонското здравство состојбата никогаш не била подобра.

Рече дека разликата за состојбата во здравството во минатото и денес е очигледна и преку слика покажа какви биле возилата тогаш, а какви се сега.

-Од апаратура во битолската болица сега има ангеограф, компјутер, магнетна резонанца, мамографски систем, а добивте и апарат за литотрипсија, кардиолошки ултразвук, гинеколошки ултразвучен 4Д апарат, инкубатори за недоносени новороденчиња, апарати за анестезија и така натака, додаде Аврамовски.