Свет

Русија ќе гради нуклеарни реактори во Иран

Русија ќе гради нуклеарни реактори во Иран
BUSHEHR, IRAN - AUGUST 21: This handout image supplied by the IIPA (Iran International Photo Agency) shows a view of the reactor building at the Russian-built Bushehr nuclear power plant as the first fuel is loaded, on August 21, 2010 in Bushehr, southern Iran. The Russiian built and operated nuclear power station has taken 35 years to build due to a series of sanctions imposed by the United Nations. The move has satisfied International concerns that Iran were intending to produce a nuclear weapon, but the facility's uranium fuel will fall well below the enrichment level needed for weapons-grade uranium. The plant is likely to begin electrictity production in a month. (Photo by IIPA via Getty Images)

Висок ирански службеник од областа на нуклеарната енергетика изјави дека веќе од наредната недела Русија ќе започне со изградба на два нуклеарни реактори во Иран.

– Нуклеарната индустрија на Иран се проширува со странско учество, истакна заменик шефот на Иранската организација за атомска енергија, Бехруз Камалванди.

Русија минатата година се договори со Иран за изградба на два нови реактори во нуклеарната централа „Бушехр“.

Рускиот министер за индустрија и трговија Денис Мантуров денеска изјави дека Москва размислува следната година да му одобри кредит на Иран од пет милијарди долари.

На почетокот на овој месец Москва и Техеран ги разгледаа можностите за соработка во нуклеарната сфера. Двете страни потврдија дека се заинтересирани за изградба на нови реактори во Иран.

Претходно, директорот на компанијата „Росатом“, Сергеј Кириленко нагласи дека изградбата на новите реактори ќе започне во текот на есента оваа година.