петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 17

Издадени нови 2.283 потврди за азил на мигранти

migranti

Поврзани вести

МВР во текот на вчерашниот ден издало потврди за остварување на правото на азил на 2.283 мигранти, од кои 969 се мажи, 477 се жени, 827 се деца кои го придружуваат носителот на потврдата, како и уште 10 деца кои патувале без родител.

Според државјанството на лицата на кои им се издадени потврди, соопшти денеска МВР, најбројни се државјаните на Сирија 980, Авганистан 827  и Ирак 476.

Во периодот од 19.06.2015 до 22.12.2015 година до 24:00 часот, издадени се потврди на вкупно 359.996 странски државјани, од кои, 197.430 се од машки пол, 59.924 се од женски, 84.614се деца кои го придружуваат носителот на потврдата, како и уште 18.028 деца кои патуваат без родител, на кои им е издадена потврда за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил.

Според државјанството на лицата на кои им се издадени потврди, најбројни се државјаните на Сирија 203.225, потоа Авганистан 88.575, Ирак 46.755, Иран 6.231, Пакистан 5.416, Палестина 2.158, Сомалија 1.276, од Бангладеш 1.253, Мароко 1.317, Конго 514,  Алжир 453, Либан 434,  Нигерија 279, додека останатите се во помал број.

Во периодот од 00,00 до 24,00 часот на 22.12.2015 до Секторот за азил не е поднесено барање за признавање право на азил врз основа на претходно издадена потврда за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил.

Од започнувањето на издавањето на потврдите до 22.12.2015 година до Секторот  за азил се поднесени 83 барања за признавање на право на азил врз основа на претходно издадена потврда, при што 55 барања се од државјани на Сирија, со нив се и 23 деца кои го придружуваат родителот, потоа 13 барања од државјани на Авганистан со нив се и  14  деца кои го придружуваат родителот, три барања од државјани од Пакистан и Ирак, по две барања од државјани од Мароко, Либан, Палестина и  Алжир (четири се деца кои го придружуваат родителот) и едно барање од државјанин на Египет

Во ЈУ Прифатен центар за баратели на азил во дневниот регистар на баратели на азил за 22.12.2015 година евидентирани се вкупно 43 баратели на азил од кои 27 мажи, три жени, единаесет деца со придружба на старател и двајца малолетници без придружба на старател. Дополнително, согласно член 48 од Законот за азил и привремена заштита, девет баратели на азил (три мажи, една жена, три малолетни лица со придружба на старател и две малолетни лица со придружба на старател)  се згрижени на друго место за сместување определено од Министерството за труд и социјална политика.

Најчитани вести