Спорт

МОК обезбеди финансиски средства за машката ракометна репрезентација

МОК обезбеди финансиски средства за машката ракометна репрезентација

Од МОК соопштија дека финансиските средства се веќе на сметка на РФМ и дека веруваат дека нашите најдобри ракометари во 2016 година ќе го дадат своето најдобро и ќе го реализират сопствениот, а и сонот на сите граѓани на Македонија.

Во исто време, МОК доби и покана од организациониот комитет како и од Полскиот олимписки комитет да биде нивен гостин за време на ЕП во Полска, која МОК со големо задоволство ја прифати.

За нашата репрезентација да се пласира на Олимписките игри потребно е нов европски шампион, во Полска, да стане една од репрезентациите која на СП во Катар, минатиот јануари, се пласира од пред Македонија (Франција, Полска, Шпанија, Данска, Хрватска, Германија, Словенија) и со тоа да ја отстапи својата пропосница за деветтопласираната Македонија.

Исто така, Македонија пројави интерес да организира квалификациски турнир, иако сѐ уште нема резервирано место за таму.