среда, 16 август 2017  |  Вести денес: 47

Еве како да се изборите со мигрената

470429240

470429240

Последни вести

Мигрената е хронична, васкуларна главоболка која се јавува периодично, најчесто на едната страна од главата. Таа спаѓа во групата невролошки заболувања, карактеристични за десет отсто од популацијата и три пати почесто се јавува кај жените отколку кај мажите.

Болките во главата најчесто се проследени со повраќање, мачнина, пореметување на звукот и видот и останати симптоми кои се поврзани со реакцијата на автономниот нервен систем.

Што треба да аправите ако добиете напад на мигрена?

Затемнете ја собата и потполно опуштете се во тишина. Користете ладни облоги кои ќе ги ставите на чело и кои ќе ви ја ублажат болката. Исто така можете да заврзете крпа или марама околу главата која во моментот ќе ја отстрани болката.

Најчитани вести