Македонија

Трајановски го посети пунктот за бездомни лица во Момин Поток

Трајановски го посети пунктот за бездомни лица во Момин Поток
Трајановски го посети пунктот за бездомни лица во Момин Поток

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, денеска традиционално во пресрет на новогодишните празници го посети Пунктот и Прифатилиштето за бездомни лица, лоциран во Момин Поток и подели пакети со топла облека.

– Градот Скопје во соработка со Црвениот крст на Град Скопје, континуирано го помага работењето на овој центар со по 500.000 денари годишно, а оваа наша поддршка ќе продолжи и во иднина. Бездомниците во овој центар којшто работи веќе пет години, добиваат хигиенски услуги, чисти алишта, берберски услуги, лекарски преглед и неопходни лекарства, разговор и совети од психолог и топол оброк. Градот Скопје во соработка со Црвениот крст на Град Скопје и натаму ќе им помага на бездомните лица – рече денеска градоначалникот Трајановски.

Сите бездомни лица што ги користат услугите на овој Пункт, вкупно 50 лица, денеска добија пакети од Град Скопје  коишто содржат џемпер, шал, капа, ракавици и вреќа за спиење. 

Пунктот за бездомници е отворен во понеделниците бездомниците кога добиваат хигиенски услуги и секој петок кога добиваат и чисти алишта, берберски услуги, лекарски преглед и неопходни лекарства, разговор и совети од психолог, оброк и топол напиток. Транспортот на корисниците на услуги на пунктот го обезбедува Црвениот крст и тоа од неколку локации во градот и по добиените услуги, бездомниците повторно се враќаат на истата локација. Бездомниците кои поради здравствената состојба имаат потреба од привремено сместување се згрижуваат во прифатилиштето и таму можат да останат додека не закрепнат. Прифатилиштето за згрижување и привремено прифаќање на лицата бездомници овозможува засолниште, дневен престој со оброк, здравствена заштита, услови за одржување хигиена и други психосоцијални услуги. Прифатилиштето ги нуди своите услуги и во ситуации кога температурите надвор се многу високи или ниски со цел да се згрижат привремено и да се избегне смртноста кај оваа група на граѓани. Доколку за тоа има потреба прифатилиштето е на располагање секоја ноќ, при што се ангажира тим кој функционира 24 часа и е воедно мобилен и спремен да ги преземе бездомниците од местата каде што се лоцирани.

Секретарот на Црвениот крст на Град Скопје, Сузана Тунева-Пауновска се заблагодари за поддршката на Градот Скопје, како и од компаниите кои во се поголем број ја поддржуваат работата на Центарот и им го олеснуваат животот на бездомните лица. 

Исто така, Градот Скопје го поддржува Проектот на организацијата Паблик – списанието „Лице в лице“ од 2013 година. Продавачи на ова списание се бездомни лица кои од секој продаден број заработуваат половина од вкупната сума на списанието.