Македонија

Oбјавени прашањата за екстерно тестирање на матурантите

Oбјавени прашањата за екстерно тестирање на матурантите

Прашањата за екстерно тестирање за учениците од завршните години на средното образование се објавени денеска на веб страницата www.prasanjaeksterno.dic.edu.mk од страна на Државниот испитен центар ДИЦ.

– Објавениот базен со прашања содржи повеќе од 85.000 прашања. Базата е освежена со 20 проценти нови прашања. Во следните две недели, поточно до 8 јануари 2016 година, јавноста ќе може да остава коментари за конкретните прашања. Прашањата за кои ќе има валидни и конструктивни коментари ќе бидат соодветно коригирани, соопшти Државниот испитен центар. 

ДИЦ ги повика сите засегнати страни (ученици, професори, родители) да се вклучат во проверка на прашањата за да се прочисти и да се подобри квалитетот на базата на прашања.