сабота, 29 јули 2017  |  Вести денес: 22

Поради должничката криза во Грција НБРМ ги укинува заштитните мерки

Заштитните мерки ја постигнаа целта заради која беа воведени, односно оневозможија поголеми капитални одливи од Република Македонија, не нарушувајќи го притоа деловното работење на домашните компании со грчки субјекти, соопшти НБРМ.

NBRM

Поврзани вести

Народната банка на Република Македонија од утре ги укинува заштитните мерки поради должничката криза во Грција што беа вовоедени во јуни годинава заради заштита од опасноста од нарушување на рамнотежата во билансот на плаќања или на стабилноста на финансискиот систем на земјава, како последица на евентуалните позначителни одливи на капитал од Македонија кон Грција.

Заштитните мерки ја постигнаа целта заради која беа воведени, односно оневозможија поголеми капитални одливи од Република Македонија, не нарушувајќи го притоа деловното работење на домашните компании со грчки субјекти. Рамнотежата во билансот на плаќања и стабилноста на домашниот банкарски систем беа одржани, соопшти НБРМ.

Заштитните мерки, се нагласува во соопштението, беа со привремен карактер, за период од најмногу шест месеци, а постоеше можност за продолжување на нивната примена.

„Но, веќе одреден период, состојбата во Грција се стабилизира, кредиторите продолжија со финансиското поддржување на Грција, којашто, пак, се обврза да применува економски и социјални реформи, како и мерки за штедење. Поради тоа, со истекот на шестмесечната важност на заштитните мерки на 28 декември 2015 година, односно почнувајќи од 29 декември 2015 година, оваа одлука веќе не е во примена“, се нагласува во соопштението од НБРМ.

На 28 јуни 2015 година, започна да се применува Одлуката за воведување посебни заштитни мерки, која беше донесена од страна на Советот на Народната банка поради должничката криза во Грција во тој период. Мерките се донесоа заради заштита од опасноста од нарушување на рамнотежата во билансот на плаќања или на стабилноста на финансискиот систем на Република Македонија, како последица на евентуалните позначителни одливи на капитал од Република Македонија кон Грција.

Најчитани вести