сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 19

Гинекологија доби донација од сто перници за трудници и доилки

ginekologij

Последни вести

Клиниката за гинекологија и акушерство денеска доби донација од сто специјални, анатомски перници за трудници и доилки.

Се работи за донација во вредност од 200.000 денари собрани на хуманитарниот едукативен симпозиум на тема „Современи стоматолошки методи и техники“, што го организираше Стоматолошката комора на Македонија по повод 20-годишнината од нејзиното постоење.

Потпретседателот на Стоматолошката комора на Македонија, Марија Андоновска по доделувањето на донацијата истакна дека ќе продолжат да работат за унапредување на стоматолошката дејност и да ги негуваат активностите од хуманитарен карактер.

Како новитет во нивното работење истакна дека со последната одлука која ја имаат донесено, сите нивни членови кои се трудници во годината кога ќе користат породолно боледување Стоматолошката комора ги ослободува од плаќање членарина.

Директорката на Клиниката за гинекологија и акушерство, Марија Хаџи Лега се заблагодари за донацијата и посочи дека перниците ќе им помогнат на идните трудници многу полесно да го поминат и периодот после породување, како и периодот во тек на хоспитализација на одделите за патолошка бременост и за перипартална интензивна нега и на тој начин да им овозможат полесен престој во Клиниката.

Овој убав гест треба да послужи како пример и на другите комори и организации, затоа што имаат бенефит и им помагаат на новороденчињата и на идните мајки во нашата земја. Годинава Клиниката ќе ја заокружи со бројка од 6.000 породувања, додаде Хаџи Лега.

Најчитани вести