ТОП,Македонија

Македонија ќе добие Универзитет за национална безбедност

Македонија ќе добие Универзитет за национална безбедност

Премиерот Никола Груевски денеска најави дека Владата планира да отвори Универзитет за национална безбедност.

Тој истакна дека во состав на универзитетот ќе влезе Воената академија, но и некои други факултети и институти.

Со отворањето на новиот универзитет, нагласи, ќе придонесе за зголемување на безбедноста во земјава.

– Откако пред неколку години ја возобновивме Воената академија и на неа започнаа да работат повеќе студии кои продуцираат квалитетни кадри, сега се размислува да се формира универзитет за национална безбедност кој ќе биде составен од Воената академија, но ќе има и други факултети и институти, рече премиерот Груевски одговарајќи на новинарско прашања по доделувањето на грантовите од Фондот за иновации.

Тој посочи дека на последната седница на Владата биле донесени повеќе заклучоци во правец на основање на универзитетот за национална безбедност, а како што додаде експертите во Министерството за одбрана и во Воената академија подолг период работат на елаборат за таа намена.

– Со дополнителните заклучоци што ги даде Владата ќе им се даде дополнителна насока и правец да го продолжат и засилат своето работење во тој правец и штом ќе бидат готови документите треба да поминат на соодветни тела согласно законот, а потоа да дојдат и пред Владата и Парламентот за да се формира универзитет за национална безбедност, потенцира Груевски.

Нагласи дека формирањето на ваков универзитет ќе значи нов квалитет во зацврстувањето на националната безбедност, одбраната и се што е поврзано со тоа во земјава.