Магазин

Музеј на Град Скопје започнува соработка со полските културни институции

Музеј на Град Скопје започнува соработка со полските културни институции
Музеј на Град Скопје започнува соработка со полските културни институции

Изложбата „Феникс од пепелта“ претставува почеток на соработката помеѓу градовите Скопје и Варшава …

Музејот на град Скопје во соработка со Амбасадата на Република Полска во Република Македонија ја подготвува изложбата „Феникс од пепелта. Уништувањето и обновувањето на Варшава 1939-1955“. Изложбата, која е дел од архивата на Бирото за обнова на градот Варшава и од 2011 година е вброена во престижната меѓународна листа „Меморија на светот“, ќе биде достапна за публиката во главниот град од 15 јануари 2015 година.

„Обновата и развојот на градовите по големи разурнувања, како во случајот на Варшава и Скопје, претставуваат значаен општествен предизвик, однос на нацијата кон минатото и визија за иднината. Оваа значајна изложба, која ја реализираме во соработка со Полската амбасада и со поддршка на градот Скопје и градоначалникот, ние во музејот ја гледаме како почеток на долгорочната соработка на двете престолнини и нивните културни институции.“ – изјави директорот на градскиот музеј д-р Љубен Тевдовски.

По повод отворањето на изложбата во Музејот на градот Скопје најавена е и посета на културна делегација од Полска, предводена од Пиотр Јакубовски, директорот на Домот на средби со историјата на Варшава и госпоѓа Магожата Наимска, заменик-директор на Бирото за култура на градот Варшава.

Музејот на град Скопје и градоначалникот Трајановски во текот на неделата имаат предвидено програма за гостите од Полска, во рамките на која е предвидено заедничко планирање на идните културни размени.

Полските водечки архитекти кои учествувале во пост-воената обнова на Варшава, како Циборовски, Јанковски, Клижевски, Мокжински и Виежбицки биле предводници и на плановите на Обединетите Нации за обновата на Скопје по земјотресот во 1963 година и учествувале во проектирањето на културните институции во македонската престолнина.