петок, 28 јули 2017  |  Вести денес: 29

Центар ќе добие ново основно училиште

Новото училиште ќе го носи името „Капиштец", како истоимената населба. Ќе биде за деца од 6 до 15 годишна возраст, со капацитет од 500 ученици.

Центар ќе добие ново основно училиште

Центар ќе добие ново основно училиште

Поврзани вести

Градоначалникот на општина Центар, Андреј Жерновски, достави предлог до Советот на општината за основање на ново општинско основно училиште.

За изградба на училиштето, општината ќе земе заем во износ од  297.750.000 денари. Ова задолжување нема да биде ново оптоварување на буџетот, туку практично пренамена на средства од веќе планирани задолжувања.

Новото училиште ќе го носи името „Капиштец”, како истоимената населба. Ќе биде за деца од 6 до 15 годишна возраст, со капацитет од 500 ученици. Таканаречената „школа-парк“ ќе се наоѓа во Капиштец, на улиците Васил Ѓоргов и Адам Мицкијевиќ и ќе се простира на 10.600 м2, со планирана површина за градба на објектот од 3142 м2.

Училиштето ќе ги задоволи сите стандарди за современо образование, ќе биде изградено со примена на современ рхитектонски израз и високо-квалитетни материјали. Ќе се учи преку интерактивни табли, учениците ќе поседуваат таблети, поврзани со безжична интернет мрежа. Кабинетите ќе имаат најсовремена опрема, греењето ќе биде подно, а ќе биде овозможен и пристап на лица со посеби потреби.

Заложбата на општина Центар за заштита на животната средина ќе се реализира преку т.н. “зелена маса“, којавклучува и ботаничка градина. Веќе е почнато расчистувањена теренот за изградба на првото основно училиште „Капиштец“, иформираат од општина Центар.

Најчитани вести