петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 0

Како да препознаете канцерогено месо?

Од најголемо значење е да се чита декларацијата. Прва причина да не купувате колбаси, виршли, салами, е ако на декларацијата стои ознаката МСМ.

Како да препознаете канцерогено месо?

Како да препознаете канцерогено месо?

Последни вести

Откако Светската здравствена организација објави дека месото може да предизвика рак, ви прилжуваме караток водич како да се избегне опасноста и во кои случаи сланина, колбаси, виршли, паштети и шницли никако не би требало да купувате.

Од најголемо значење е да се чита декларацијата. Прва причина да не купувате колбаси, виршли, салами, е ако на декларацијата стои ознаката МСМ. Тоа значи дека месото е машински сепарирано, сомелено со коски во кои се депонирани сите антибиотици, хормони, тешки метали и други отрови кои животното ги изело.
Истото важи доколку на декларцијата видите емулгатори нитрити кои се обележани како E249, E250, E251 i E252. Шетни се затоа што со аминокиселините од месото создаваат канцерогено соединение нитрозамин.

Веднаш вратете на полица колбаси, виршли, салама и паштета ако на декларацијата сте воочиле полифосфати кои се обележани како E451, E452 i E453, бидејќи се генотоксични или народно кажано, ни ги оштетуваат гените.

Особено водете сметка да не јадете производ кој содржи

Најчитани вести