Како да препознаете канцерогено месо?

 E407, како што се обележува карагенан. Тој се лепи за ѕидовите на цревата, создава ранички кои после можат да се претворат во рак на дебелото црево.

Ако прочитате дека некои од производите содржат глутаминат, тоа е доказ дека во него нема месо.

Кога станува збор за месо, не сувомеснати производи, мора да внимавате дали месото е прошарано со масни жили или не. Ако е, тие животни и не се така лошо хранети. Доколу нема ни грам бела маснотија, тоа е доказ дека животните, покрај храна, добивале хормон за растење и антибиотици.

Месото треба да се подготвува на начин да не загои. Најдобро е да се вари, да се пече во фолија или на тефлон премачкан со масло, а може и на електрична скара, или на скара на јаглен. Притоа, треба да се води сметка месото да се стави на решетките кога јагленот ќе престане да чади и кога ќе се создаде силен жар.

На децата не треба да им се даваат преработени месни производи, осбено не паштети и виршли.