Македонија

Министерството за транспорт ќе обезбеди 100 општи акти за села кои немаат урбанистичка документација

Министерството за транспорт ќе обезбеди 100 општи акти за села кои немаат урбанистичка документација

Селата кои немаат урбанистичка документација се уште еден од предизвиците за кои денеска претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, министрите и градочалниците разговараа во однос на мега проектот „Купи куќа за млади“.

Министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски, подвлече дека покрај проектот за типски населби, во Буџетот на министерството има средства за уште еден проект кој е од голема важност за општините.

-Министерството да направи околу 100 општи акти за селата. Тие од прилика се 200-300-500-800 евра. А ние можеме тоа да го направиме, но со повикот за типски населби, не можеме. Ние ќе ги идентификуваме сите барања, за општи акти за села и ќе направиме наш тендер, ние ќе ги направиме и ние ќе ги финансираме. Тоа значи дека заедно во координација со општините ќе направиме околу 100 локации за типски населби, каде што градоначалниците потоa ќе можат да отуѓуваат што е многу важно, подвлече Мисајловски.