Свет

Валс: Европа не може да го прими секој бегалец

Валс: Европа не може да го прими секој бегалец

Европа нема да може да го прими секој бегалец од војните во Блискиот Исток, предупреди францускиот премиер, Мануел Валс, при тоа изразувајќи несогласување со позицијата на германската канцеларка Ангела Меркел.

– Во спротивен случај општествата ќе ни бидат целосно дестабилизирани, истакна Валс во денешното интервју за Би-Би-Си.

Тој посочи дека Европа под итно треба да преземе мерки за воспоставување на контрола на внатрешните граници.

– Ако Европа не е во состоба да ги заштити сопствените граници, самата европска идеја ќе се доведе под прашање, посочи Валс, кој учествува на Светскиот економски форум во Давос.

Францускиот премиер изрази и несогласување со ставот на Меркел, која тврди дека приемот на бегалци е хуманитарен императив.

– Изјавата „Дојдете ќе ве примиме“ води до масовни преселби. Германија се соочува со голем предизвик. Но, првата порака, што треба да ја испратам сега, со најголема цврстина, е дека нема нема да ги примиме сите бегалци во Европа, наведе Валс.