среда, 28 јуни 2017  |  Вести денес: 3

Издадени 2.184 потврди на мигранти за изминатите 24 часа

migranti

Поврзани вести

Министерството за внатрешни работи во текот на изминатите 24 часа издало потврди за остварување на правото за барање азил на 2.184 мигранти.

Од нив, 915 се мажи, 472 жени и 797 се деца кои го придружуваат носителот на потврдата.

Како што соопшти денеска МВР, според државјанството на лицата на кои им се издадени потврди, најбројни се државјаните на Сирија-1.278, Ирак-525 и Авганистан–381.

Од почетокот на годинава до вчера издадени се потврди на вкупно 41.227 странски државјани, од кои 17.399 се од машки пол, 8.831 од женски и 14.896 се деца кои го придружуваат носителот на потврдата, како и уште 101 дете кои патуваат без родител, на кои им е издадена потврда за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил.

Според државјанството на лицата на кои им се издадени потврди, најбројни се државјаните на Сирија-20.599, Авганистан-13.110 и Ирак-7.515.

До Секторот за азил вчера не се поднесени барања за признавање на право на азил врз основа на претходно издадена потврда за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил.

Од 1 јануари годинава до вчера до Секторот за азил поднесени се пет барања за признавање на право на азил врз основа на претходно издадена потврда за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил на шест малолетни лица, од кои пет од Авганистан и едно од Сирија.

Во Прифатниот центар за баратели на азил во дневниот регистар на баратели на азил за 24 јануари 2016 година евидентирани се вкупно 12 баратели на азил, од кои девет мажи, една жена и две деца со придружба на старател. Дополнително, согласно член 48 од Законот за азил и привремена заштита, четири малолетни лица без придружба на старател се згрижени на друго место за сместување, определено од Министерството за труд и социјална политика.

Најчитани вести