Македонија

Просечната плата во ноември 21.976 денари

Просечната плата во ноември 21.976 денари

Државниот завод за статистика денеска објави дека просечната исплатена нето-плата по вработен во ноември изнесува 21.976 денари и дека е зголемена за 1,8 проценти во споредба со истиот месец минатата година.

Зголемување од 2 проценти има и кај бруто платата која во ноември изнесува 32.268 денари.

Зголемувањето се должи пред се на секторите „Други услужни дејности“ каде има зголемување за 9,2 проценти, „Административни и помошни услужни дејности“ за 8,4 проценти и Градежништво за 7,1 процент.

Во ноември 1.2 проценти од вработените во Република Македонија не земале плата.