Македонија

Планинари од Македонија се искачија на врвот на Килиманџаро

Планинари од Македонија се искачија на врвот на Килиманџаро

Планинарска група составена од девет Македонци, пет Албанци, еден Србин и еде Австриец на 20. јануари го освои највисокиот врв во Африка – Ухуру (5895 метри) на планината Килиманџаро во Танзанија.

Експедицијата беше успешно предводена од Живко Темелкоски, а трите највисоки точки на вулканскиот кратер ги искачија Иван Трпков и Виктор Калаузи од планинарско спортскиот клуб „Димитар Илиевски Мурато“ од Битола, Илија Белевски, Игор Стојковиќ, Димитар Малиновски и Александар Николовски од ПСК „Макпетрол“ од Скопје, Катица Борисовска од ПСК „Руен“ од Крива Паланка и Искра Лазарова од ПСК „Бистра“ од Скопје.

Осовојувањето на Ухуру траело пет дена, четири во искачување и дел од четвртиот ден и петтиот ден во спуштање.

Подвигот е уште поголем заради тоа што временските услови беа неповолни и сите денови имаше пороен дожд во траење од повеќе часови, а над 5.000 метри искачувањето се одвиваше во зимски услови, велат членовите на експедицијата.

kilimandzaro1

Екипата успешно се врати во Македонија пред неколку дена. Експедицијата беше организирана во рамки на Балканската Планинарска унија (БМУ).