понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 80

Зголемен број на луѓе што заминуваат од Германија во ИСИС

ISIS

Последни вести

Бројот на исламски екстремисти кои што од Германија заминуваат да се борат во Сирија и Ирак постојано се зголемува со што расте можноста по нивно враќање во Европа тие да организираат терористички напади, информираат германските служби за безбедност.

Шефот на Федералната служба за безбедност Ханс Георг Маасен вели дека „Безбедносната ситуација е сериозна“. Речиси 800 луѓе според последните анализи досега од Германија заминале да се борат на Блискиот Исток, а една третина од нив се веќе вратени во земјата. Сите повратници се под мониторинг на германските власти.

Од октомври до сега нови четириесетина жители на Германија заминале да се борат во редовите на ИСИС и други радикални групи. Земјата досега не се соочила со сериозни терористички напади како оној во Париз но службите предупредуваат дека постои реална опасност за слични инциденти и во Германија.

Најчитани вести