вторник, 25 јули 2017  |  Вести денес: 34

Поради неправилности одземени алкохол и цигари од угостителски објекти

akcizna stoka

Последни вести

Низа неправилности се констатирани при извршената контрола на продажбата на акцизна стока во седум угостителски и два малопродажни објекти во Битола, Прилеп, Охрид, Струга и Дебар.

При контролата се одземени алкохол и цигари.

При контролата  одземени се 158,4 литри домашна ракија, 2,3 литри странска ракија, 3,2 литри узо, 0,7 литри коњак и 71 кутии цигари од (Лорд и Аура)

Од Царинската управа појаснуваат дека е утврдено оти алкохолните пијалаци и цигарите не биле означени со контролни марки – бандероли и иако се нуделе за продажба, не поседувале сертификат за здравствена исправност што ги прави потенцијално опасни за здравјето на луѓето.

Против прекршителите Царинската управа презема соодветни постапки.

Контролата спроведена во изминатите два дена во 41 трговско друштво.

Најчитани вести