Свет

Во Европа исчезнале најмалку десет илјади деца бегалци

Во Европа исчезнале најмалку десет илјади деца бегалци

Европската полициска агенција Европол денеска соопшти дека најмалку десет илјади деца бегалци, кои не биле придружувани од своите родители исчезнале откако стигнале во Европа.

Постојат сомневања дека голем број од нив паднале во рацете на организирани криминални групи за трговија со луѓе, пишува британскиот весник „Гардијан“.

Директорот на Европол Брајан Доналд изјави дека илјадници малолетни бегалци исчезнале, откако биле регистрирани од државните власти.

– Само во Италија исчезнале пет илјади деца, додека во Шведска илјада деца се водат како исчезнати, нагласи Доналд и предупреди дека софистицираната сеевропска криминална инфраструктура сега своето внимание го насочила кон бегалците.

– Не е претерано да се каже дека во моментов трагаме по повеќе од десет илјади деца. Сите тие нема да бидат искористени за криминал, некои од нив се можеби предадени на членови на нивните семејства. Но ние не знаеме каде се тие, што прават и со кого се, истакна директорот на Европол.

Во Европската унија минатата година влегле 26 илјади деца без родителска придружба.

Европол, кој има повеќе од 900 разузнавачки аналитичари и полциски службеници, верува дека малолетниците се околу 27 отсто од околу милион бегалци, колку што лани пристигнале во ЕУ.