понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 49

Со пиво и ф’стаци против ракот

fstaci

Последни вести

Резултатите од најновите истражувања спроведени од страна на американското здружение за истражување на ракот во Хјустон покажале дека со секојдневното конзумирање на порција ф’стаци може да се спречи појавата на рак, особено на ракот на белите дробови.

Ова е вака бидејќи ф’таците содржат гама-токоферол, еден од многубројните облици на витаминот Е кој е познат по антиоксидантното својство и заштитно дејство против некои видови на рак.

Редовното консумирање ф’стаци може да ја зголеми апсорбцијата на гама-токоферолот, што би требало да намали опасноста од појавата на рак на белите дробови и рак на простатата.

 

Исто така од страна на научниците е соопштено и дека пивото е доста ефикасно во спречувањето на појавата на рак, поради тоа што во својот состав содржи хмељ, кој пак содржи ксантохумол. Тој антиоксиданс, кој е со растително потекло може да го блокира дејството на хормонот тестестерон и на тој начин да спречи појавување на рак на простатата.

Најчитани вести