Македонија

Чавков: За Спасовски поважно е исполнувањето на желбите на Заев отколку безбедноста на граѓаните

„Одлуките на Управниот суд покажуваат дека Република Македонија има институции кои нема да дозволат хаос и владеење на самоволието на еден лидер на партија. Конкретно за МВР одлуката на Управниот суд значи запирање на разорувањето на долго градениот систем на кариера во полицијата“. Вака дополнителниот минситер за Внатрешни работи, Митко Чавков, во интервју за Прес 24, ја коментира нанјновата ситуација во МВР, по долуката на Управниот суд да ги суспендира решенијата на технички поставениот минитстер, Оливер  Спасовски.

-Времената мерка покажува дека не смее да се доведе во прашање безбедносниот систем заради неразумната партиска политика која што ја спроведува Спасовски. За жал, не можам да кажам дека сум оптимист и да тврдам дека нема да има нови ирационални постапки на Спасовски. Тој покажа дека исполнувањето на желбите на Заев и Фрчковски му е поважно отколку безбедноста на граѓаните, вели за Прес 24, Чавков.

Тој го потсетува Спасовски дека неизврпувањето на одлуките на Управниот суд е кривично дело, алудирајќи на ставот на Спасовски дека одлуките на Управниот суд не значеле и дека треба да се разрешат новоиназачените началници и унапредени полициски службеници.

-Доколку со неизвршување на пресудата се предизвикаат и посериозни последици, тогаш висината на запретената казна достигнува 10 години затвор. Јас се надевам дека ќе надвладее разумот над партиските притисоци и ќе се почитува времената мерка. Таа е кристално јасна. Мора да се врати состојбата каква што била пред Спасовски да ги донесе незаконските решенија за разрешување и унапредување, вели дополнителниот заменик министер за внатрешни во интервјуто за Прес 24.

Тој вели дека целиот  свој професионаелн живот го поминал во МВР, но она што сега се случува во оваа иннституција го нема никогаш видено.

-Доколку на почетокот и можеле да го разберат со оглед на тоа што нема ниту еден ден искуство во полициското работење, сега велат дека веќе нема никакво оправдување. Само ќе напоменам дека станува збор за околу 12 000 вработени. Тоа се 12 000 семејства кои секојдневно се соочуваат со заканите од Спасовски дека ќе ги реализира политиките на Фрчкоски и Заев, вели Чавков

-Оливер Спасовски е првиот министер кој излегол на прес конференција со конструкции и констатации од типот „имам индиции“. Порано во МВР се одржувале прес конференции само кога од фаза на индиции, ќе се поминело во фаза на основано сомнение односно поднесена кривична пријава. За жал, сведоци сме на спуштање на