среда, 29 март 2017  |  Вести денес: 0

Србија нема да се приклучи кон санкциите за Русија

Не можете во исто време да барате од некои држави да не поддржуваат во нашата борба во Унеско, а да се придржуваме до санкции за Русија, нагласи Дачиќ на расправа за закон за меѓународни мерки за ограничување.

Србија нема да се приклучи кон санкциите за Русија

Србија нема да се приклучи кон санкциите за Русија

Последни вести

Србија нема намера да се приклучи кон санкциите за Русија и се надева дека тие ќе бидат укинати што е можно побрзо, изјави денеска српскиот министер за надворешни работи Ивица Дачиќ.

Во Собранието на Србија тој рече дека санкциите не се начин за решавање на политички проблеми.

– Во интерес е да бидеме членка на ЕУ, но и сакаме да водиме сметка за нашите интереси. Не можете во исто време да барате од некои држави да не поддржуваат во нашата борба во Унеско, а да се придржуваме до санкции за Русија, нагласи Дачиќ на расправа за закон за меѓународни мерки за ограничување.

Дачиќ појасни дека законодавецот е со став дека не може да се спроведуваат обврски што произлегуваат од членство во организации во кои државата не е членка.

– Кога станува збор за ЕУ ние не сме членка и сами определуваме што ќе правиме, а што ќе применуваме. Во ОН воопшто не е битно дали сте гласале за или против, одлуката мора да ја применувате, објасни шефот на српската дипломатија.

Најчитани вести