Македонија

За рурален развој годинава ќе се инвестира над 33 милиони евра

За рурален развој годинава ќе се инвестира над 33 милиони евра
За рурален развој годинава ќе се инвестира над 33 милиони евра
Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, денеска присуствуваше на работен состанок на тема: Разгледување на мерките и инструментите од програмата за рурален развој.

Тој со претставници на Владата, градоначалници и директори од овој ресор говореше за активните мерки со кои им се помага на земјоделците, но и за сите оние планирани работи кои ќе бидат од голема корист за овие граѓани.

Груевски потенцира дека програмата за рурален развој дава сериозни резултати, а со неа е постигнат значителен придонес и ефект.

-Како политичка гарнитура одлучивме секоја година да се инвестираат поголем број на средства во развој на земјоделието. Програмата која што се нуди секоја година дава сериозен ефект во решавањето на проблемите на граѓаните. Програмата за финансиска поддршка за рурален развој во 2016-та година е предвидено да биде 33.300.000 евра, рече Груевски.

Веќе еден месец е во функција гарантиот фонд и има повеќе апликации меѓу кои и за фарма со 30 крави. Министерот Цветков ги повика земјоделците да аплицираат и да ги користат можностите за финансиска поддршка преку програмата за рурален развој и ИПАРД програмата. Особено е поволна програмата 50:50 за набавка на добиток и за подигнување долгогодишни насади, за што се предвидени 5,6 милиони евра, а веќе има 600 апликанти додега, а огласот сѐ уште трае.

Утре излегува огласот за млади земјоделци преку кој ќе се доделуваат до 10 илјади евра за земјоделци на возраст до 40 години, кои што ќе достават бизнис- планови. На 24 февруари ќе излезе огласот за поддршка на земјоделски задруги за што се издвоени 2 милиони евра преку ИПАРД 2. На работниот состанок присуствуваа и повеќе градоначалници од оние општини кои имаат висок степен на искористеност на средствата вон програмата за рурален развој.