Свет

Бразил: Регистрирани 404 случаи на микроцефалија за една седмица

Бразил: Регистрирани 404 случаи на микроцефалија за една седмица

Бразилското Министерство за здравство соопшти дека бројот на потврдени случаи на бебиња родени со ненормално мали глави во Бразил драстично се зголемил за една седмица.

Изминатава недела се регистрирани 404 нови случаи на микроцефалиј, во споредба со 270 пред една недела.

 

Во 17 од случаите е можно да се докаже, дека родилките биле заразени од зика вирусот за време на бременоста.

Властите истражуваат 3.670 наводни случаи на микроцефалија.

Вкупно 72 бебиња починале од таа вродена малформација.

Се смета дека вирусот зика, што се пренесува од каснување на комарец, е причина за тие малформации, од кои бебињата често умираат или значително заостануваат во менталниот развој.