ТОП,Македонија

„Курир“: Медиумите да пишуваат како што Заев и СОРОС ќе диктираат

„Курир“: Медиумите да пишуваат како што Заев и СОРОС ќе диктираат
За Заев ДИК е демократска независна институција на која и се радуваме сите, но сега ќе ги бојкотира изборите
Истото законско решение кое СДСМ го понуди во преговорите, а кое во текот на вчерашниот ден посредникот Питер  Ван Хауте им го дал на политичките партии е цензорско и крајно недемократски. Најлошо според познавачите е оценувањето на неутралноста или објективноста при работењето на медиумите, што е директно мешање во слобдата на медиумите, со оглед на фактот што нема квантитативен и објективен начин како тоа би се оценило. Предлогот на СДСМ е вовед во цензура на медиумите.
zekiri-fb

Доколку се усвои ова законско решение напишано од СДСМ, а препишано и предложено од Ван Хауте, не само што нема да се подобри состојбата во медиумите туку дополнитело ќе се влоши, а слободата на изразување ќе се изедначи со онаа во најнедемократските земји.

Скандалозниот предлог за цензура, преточен во закон всушност значи медиумите да пишуваат како што Заев и СОРОС ќе диктираат.  После членот 62, се додаваат два нови члена 62-а и 62-б, кои се однесуваат на политички плурализам во вестите и дневно-информативните програми и политички плирализам во дебатните, актуело-информативните и контактните програми.

-Во вестите и дневно-информативните програми не смее прекумерно да се нагласуваат гледиштата и мислењата на една конкретна личност, институција или организација Презентерите на вести и новинарите, во вестите и дневно-информативните програми не смеат да изразуваат нивни лични гледишта, стои во третиот и петтиот став од членот 62а.

Ова е спротивно на сите европски и светски закони, особено ако се има предвид дека угледни медиуми како на пример „Њујорк Тајмс“, редовно изразуваат лични ставови со кои подржуваат или се противат на одредени политики.

????????????????????????????????????

СДСМ се обидува да воспостави целосна контрола врз медиумите

СДСМ предлага СОРОС да го формира речиси целиот Совет на агенцијата за медиуми, со што оваа институција не би била ништо друго освен продолжена рака на СДСМ во борбата со најголемите политички непријатели на Заев, медиумите. Покрај целосната доминација во Советот, СДСМ сака НВО на СОРОС да имаат целосна доминација и во МРТ.

Во цензорскиот предлог закон на СДСМ стои дека овластени предлагачи на членови на Советот се две невладини организации кои се активни подолго од пет години во областа на унапредувањето на човековите права, медиумските слободи и демократските вредности и кои постигнале релевантни резултати во областа во која дејствуваат предлагаат по еден член.

Исто така, во став 4 од истиот член стои дека овластени предлагачи на членови на Програмскиот Совет се три невладини организации кои се активни подолго од пет години во областа на унапредувањето на човековите права, медиумските слободи и демократските вредности и кои постигнале релевантни резултати во областа во која дејствуваат предлагаат по еден член.

Ваквата мисија СДСМ очекува за него да ја одработи СОРОС, кој би имал 3 свои претставници во Советот, 2 од НВО и еден од Зружението на новинари на Македонија, кое како што е познато во јавноста е само продлжена рака на опозицијата. Дополнително, СДСМ предлага за извршувањето на она што Заев ќе го заповеда членовите да бидат богато наградени, односно предлага  месечен надоместок во висина до четири просечни месечни плати во Република Македонија според податоците објавени од Државниот завод за статистика

Ова според познавачите значи дека СДСМ и Зоран Заев се обидуваат да воспостават целосна контрола врз медиумите, бидејќи соросовиот Совет во Агенцијата за медиуми ќе може по сопствено убедување и според желбите на СДСМ да казнува и